
TAKAHIRO MIYAZAKI - Santoku bocho Okii
Na zamówienie - dostawa w ciągu 14 dni.
Kształty ostrzy, które były testowane i sprawdzane przez stulecia, sprawiają, że noże z serii Miyazaki Ken są idealnymi narzędziami do każdej kuchni. Widoczne ślady młota kowalskiego na powierzchni ostrza tworzą atrakcyjny kontrast z wysoce wypolerowaną powierzchnią cięcia. Mocny kontrast wizualny - środek stylistyczny często stosowany w sztuce Dalekiego Wschodu - ma również praktyczną zaletę: wgłębienia utworzone przez młot kowalski w górnej części zmniejszają powierzchnię, a tym samym tarcie, dzięki czemu ostrze bez wysiłku przesuwa się po ciętym materiale. Stal z zawartością węgla jest idealna do noży szefa kuchni, ponieważ można ją bardzo drobno szlifować, co pozwala na uzyskanie bardzo ostrej krawędzi tnącej bez cierpienia związanego z jej utrzymywaniem. Ponieważ dodano niewiele chromu, stal nie jest nierdzewna. Czyszczenie i olejowanie po użyciu rekompensuje tę pozorną wadę.
Tradycyjny kształt rękojeści wykonanej z wenge z tuleją wykonaną z czernionego żeliwa sprawia, że nóż jest prawdziwą atrakcją w każdej kuchni. Nasza zasada, że forma musi być podporządkowana funkcji, jest szczególnie wyrażona poprzez przyjazne użytkownikowi kształty uchwytów.
Noże są dostarczane w drewnianym pudełku prezentowym. Po użyciu zaleca się czyszczenie noży, aby zminimalizować matowienie stali.
Długość: 31 cm
Długość ostrza: 18 cm
Grubość ostrza: 2,7 mm
Długość rękojeści: 13 cm
Waga: 189 g
Niemiecka firma Ed Mahony wyprodukowała ten nóż w Japonii.