Trzepaczka do matchy – japoński Chasen – jest niezastąpiona podczas tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty. Ta bambusowa trzepaczka ze 100 włosami jest prawdopodobnie najczęściej używaną trzepaczką do matchy. Nadaje się do wszystkich japońskich herbat w proszku. Za jej pomocą matchę można ubić zarówno jako herbatę Usucha (rzadką, około 80 ml wody na 1 g matchy), jak i Koicha (mocną, gęstą, około 10 ml wody na 1 g matchy). Nadaje się zarówno dla początkujących, jak i profesjonalistów.
Chaseny są ręcznie wykonane z jednego kawałka bambusa. Doświadczona osoba potrzebuje około dwóch godzin, aby wykonać jedną bambusową trzepaczkę od pierwszego do ostatniego kroku. Kawałek bambusa jest wielokrotnie rozcinany ostrym, specjalnym nożem.
Uwagi dotyczące użytkowania i przechowywania:
Trzepaczka do matchy jest dostarczana w opakowaniu plastikowym lub papierowym. Opakowanie to służy wyłącznie do transportu. Nie nadaje się do przechowywania po użyciu. Pod żadnym pozorem nie należy przechowywać Chasenów w zamkniętym pojemniku, gdy są mokre.
Trzepaczka do matchy to ważne narzędzie do przygotowywania matchy, ponieważ pozwala na mieszanie zielonej herbaty z wodą bez zbrylania się, dzięki czemu uwalnia pełnię aromatu herbaty. Jest to praktyczny przedmiot, który przy odpowiedniej pielęgnacji posłuży długo, ale nie wiecznie. Aby utrzymać Chasen w dobrym stanie, należy pamiętać o następujących kwestiach:
Suchy Chasen ma tendencję do łamania się włosia podczas ubijania matchy. Dlatego przed każdym użyciem należy delikatnie uelastycznić włosie, delikatnie obracając je w gorącej wodzie. Po użyciu Chasen musi wyschnąć. Do tego celu służy specjalny stojak o nazwie Kusenaoshi. Bambusowa trzepaczka szybko schnie. Co ważniejsze, na takim stojaku zawsze zachowuje swój kształt, a wewnętrzne żebra mogą się prawidłowo rozłożyć.